Farbror Blå * Brandhill

Direktlänk till inlägg 18 november 2011

Borde jag spela in hela låten?

Av Torbjörn S. Brandhill - 18 november 2011 23:31

     Tycker ni att jag ska spela in hela låten? Undrar helt enkelt bara vad ni tycker. :) - Hälsningar Farbrorblå
   

 
ANNONS
 
Ingen bild

Simon

19 november 2011 20:00

Of topic, men: Enligt wikipedia är definitionerna av moral respektive etik lite annorlunda mot din, särskilt tydligt i detta citat:

"Med moral kan också avses regler och principer för handling som människor anser att det är deras plikt att leva efter.[2] Sådana regler och principer studeras särskilt i etiken."

Alltså; regler och principer är definitionsmässigt något som har mer med etik att göra än moral. ^^ (Kunde inte släppa detta förrän jag hade kollat upp det :P)

Torbjörn S. Brandhill

20 november 2011 18:41

En väldigt felaktig analys.

Med moral kan också avses regler och principer för handling som människor anser att det är deras plikt att leva efter. - Exakt vad jag sa. Moral är principer som vi har en plikt att leva efter. Moral är regler och plikter medan etik är att se orsak och verkan.

Etik är när man ser orsak och verkan i saker. Jag ska handla så att konsekvenserna i mitt handlande blir så bra som möjligt. Moral exempel: "Du ska hedra din fader och moder" men jag tänker inte tala om varför.

 
Ingen bild

Simon

20 november 2011 22:05

"Sådana regler och principer studeras särskilt i etiken" är dock exakt vad du inte sa. Moraldefinitionen utesluter inte plikter, men är inte begränsad till dem. Faktum är att den definitionsmässiga gränsen mellan moral och etik tycks vara väldigt suddig.

I definitionen av etik finner vi dessutom följande: "Etik, (från gr. ethos; sed), eller moralfilosofi, sedelära, en moralvetenskap, den del av filosofin som försöker besvara frågor som "vad är det goda", "vad är det rätta", "hur bör man bete sig". I mer allmän bemärkelse: en uppsättning regler för uppträdande och förhållningssätt".

Du sa "Etik är när man ser orsak och verkan i saker". Källa på det, eller är detta din personliga definition?

Torbjörn S. Brandhill

21 november 2011 16:36

Moral handlar just om plikter och principer vilket etik inte gör. Det verkar som om du tycker att etik och moral är samma sak. Det blandas ofta ihop i Sverige, vilket är ett fatalt misstag.

"Sådana regler och principer studeras särskilt i etiken" - Helt i linje med det jag sa. Citatet handla bara om att man tar upp regler och principer inom etiken. Behandla olika värderinger och handlingar utifrån en den etiska principen.

Jag är filosofisk samt ateist och vi har därmed uppenbart helt skilda värderingar när det gäller etik och moral. Moral och etik handlar just om definition. Etik tolkas olika, medan moral tolkas olika. Moral och moralism är till exempel två olika saker. Absolut moralism vänder jag mig emot, medan en intellektuell moral tycker jag är välkommen.

Från - Remedy- ethics:
"Moral - handlar om människans praktiska handlande, dvs. om det är moraliskt eller omoraliskt att göra på det ena eller andra sättet."

"Etik - handlar om den teoretiska reflektionen över människans handlingar, värderingar och motiven för dessa."

"Identifikation, analys och lösning av etiska problem (Jurchak 2000)
Det första steget inom detta område är att hjälpa vederbörande att identifiera och klargöra problemet. Man behöver stöd att urskilja den etiska problematiken i ett svårt fall från andra dimensioner på problemet, såsom medicinska, omvårdnadsmässiga, psykologiska eller juridiska aspekter."

"Det andra steget är att hjälpa vederbörande att analysera problemet dvs. att man tar fram relevant information och fakta inklusive information om regelverk (som lagar och etiska koder). Moraliska principer som har relevans för fallet, kan hjälpa till att identifiera olika lösningar på problemet och därmed vidga omfattning av tänkbara moraliska alternativ. Slutligen kan man jämföra dessa handlingsalternativ med varandra genom att utvärdera och väga de olika argumenten för och emot varandra." - se orsak och verkan i saker. Tror vi får släppa detta ämne ett tag.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Torbjörn S. Brandhill - Onsdag 20 nov 21:43

Här är en av mina senaste dikter:    Texten som   Texten som bär Texten som svär Orden som ger Orden som hörs Skriften som blir Skriften som ges Pappret som mall Pappret som klenod Listan som mål Listan som krav Lappen so...

Av Torbjörn S. Brandhill - Söndag 17 nov 15:42

I mitt förra inlägg kunde ni läsa min insändare i tidningen NU. Jag hade skrivit två motioner om Frivilligcentraler inför Liberalernas landsmöte men deras svar var ingenting. De vill helt enkelt inte. Partiet vill enbart ge beröm men inte göra någont...

Av Torbjörn S. Brandhill - Fredag 15 nov 15:48


Jag fick med min insändare i tidningen NU. =) Tyvärr kan jag inte själv vara på plats i Västerås under Liberalernas landsmöte. Men motionen kommer att behandlas på söndag.   - Hälsningar Torbjörn S. Brandhill "Farbror Blå"     ...

Av Torbjörn S. Brandhill - Fredag 15 nov 15:24

  I den här intervjun berättar Lena Dahlbäck om arbetet och verksamheten på Frivilligcentralen Pärlan i Göteborg.     Radioinslag om Frivilligcentralen Pärlan och Frivilligcentralen Knuten:  - Hälsningar Torbjörn S. Brandhill "Far...

Av Torbjörn S. Brandhill - Fredag 15 nov 15:19

  Verksamhetsansvarig berättar om Frivilligcentralen i Umeå.   - Hälsningar Torbjörn S. Brandhill "Farbror Blå" ...

Fråga mig

98 besvarade frågor

Omröstning

Vet du vad en frivilligcentral är?
 Ja
 Nej

Bidra till bloggen

Alla bidrag är välkomna. Bloggen kommer att lyfta civilsamhället och frivilligt socialt arbete mer och mer. Alla pengar kommer att gå till välgörenhet.  

 

Swisha till: 070-2870484

Det här är jag

     

Get to know be better-video på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=AdMJjhuhHDQ&list=UUswujfiyq_atByqT7QIqTEA

 

Jag gör videor på svenska, engelska och tyska. I mina videor på svenska heter jag "Farbror Blå" och i de på engelska samt tyska heter jag "Brandhill". Alla mina videor på tyska har undertexter på svenska så om du inte kan tyska är det inte något problem. Här är min youtube-kanal: 

https://www.youtube.com/channel/UCswujfiyq_atByqT7QIqTEA

 

Jag är 26 år och politiskt aktiv i Liberalerna, har en populär blogg samt youtube-kanal med över 400 000 views, spelar piano, sjunger m.m.

 

Har varit distriktsordförande för LUF Kalmar och suttit som ersättare i en del lokala styrelser i Liberalerna tidigare Folkpartiet Liberalerna. 

 

Är intresserad av livet och allt som har med livet att göra. Poesi har alltid varit en stor del av mitt liv och på poeter.se delar jag med mig av mina dikter. Jag har pluggat internationella samhällsstudier på Linnéuniversitetet i Kalmar och har därmed läst idéhistoria, statsvetenskap, internationella samhällsstudier m.m. Jag var erasmusstudent i Bremen/Tyskland. I Tyskland pluggade jag statsvetenskap, engelska och tyska. (Terminen i Tyskland var under förra hösten)  Är hemma i Sverige nu och har en fil.kand. i statsvetenskap. Idag pluggar jag offentlig förvaltning, ledning och styrning på Göteborgs Universitet. 

 

Har du frågor, tankar eller något liknande till mig är det välkommet med kommentarer samt förslag om vilka typer av videor som jag ska göra m.m.

 

Politik: Talesperson för en realistisk och genomtänkt syn på politik. Jag älskar att diskutera och försöker göra mig involverad i politiken genom att diskutera frågor via flera olika synvinklar. Jag brinner för de mänskliga rättigheterna.  

 

Här är ett klipp från min tv-debut. Det var under valrörelsen i februari-månad 2014. (Om jag minns rätt)   

https://www.youtube.com/watch?v=Kn7dAJEdAnE 

 

Här är jag med i radion: 

P4 Kalmar - Debatt om vilka frågor som är de viktigaste ungdomsfrågorna: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=5889187 

 

I P3 om hot som jag fått som politiker och ordförande i LUF Kalmar: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspxprogramid=1646&artikel=5853654

Sök i bloggen

Translate my blog

Besökare

Kategorier

Tidigare år

Arkiv

Ranka blogg

bloggtopplista free counters
Free counters Affärsverksamhet bloggar Blogg listad på Bloggtoppen.se Twingly BlogRank PageRank bloggar Blogglista.se Kvalitetskatalog.se