Farbror Blå * Brandhill

Senaste inläggen

Av Torbjörn S. Brandhill - 11 juli 2019 21:47

På de orter där frivilligcentraler eller frivilligcentralsliknande verksamheter finns, rekryteras frivilliga som kan hjälpa till med inkludering av nyanlända, med stöd till familjer, mötesplatser för ensamma, hjälp och stöd till människor med psykisk ohälsa med mera. Varje verksamhet har sitt eget unika upplägg och anpassar ofta sin verksamhet efter de behov som finns i samhället.


I takt med att antalet äldre ökar i vårt land, blir frågan om frivilliga insatser riktade till denna målgrupp ännu mer central. Volontärernas uppgift är då att skingra ensamhet och isolering, hjälpa till med ledsagningar till sjukhusbesök när anhöriga inte finns eller har tid att följa med. Volontärer ordnar även gruppaktiviteter för de äldre på träffpunkter eller vård- och omsorgsboenden.


En stor del av landets kommuner har insett, att utan frivilliga som ger av sin tid och sitt engagemang, så far många personer mycket illa. Om politiker menar allvar med lovorden som frivilliginsatser ofta får, så vore det rimligt att ett statligt stöd till frivilligcentraler införs. Frivilligcentraler har ett statligt stöd i både Norge och Danmark sedan lång tid tillbaka. I Norge finns det till exempel 454 frivilligcentraler och 350 av 422 kommuner i Norge har en frivilligcentral.


Enligt uppgifter från 2014 fick frivilligcentraler i Norge 36 000€ i statligt stöd och nya frivilligcentraler fick 18 000€ där villkoret är att kommunen ska stå för 40% av den totala kostnaden för att kunna få det statliga stödet. I Danmark står staten för ungefär 50 %. Den totala summan till varje frivilligcentral i Danmark är mellan 75 000€ och 125 000€. Ett statligt stöd gör med andra ord konkret skillnad för den ofrivilliga ensamheten och därav även människors hälsa. Låt oss ta ställning och införa ett statligt stöd och strukturer för frivilligcentraler i Sverige.


Monica Hallgren förbundsordförande Riksförbundet Sveriges Frivilligcentraler

Torbjörn S. Brandhill vice förbundsordförande Riksförbundet Sveriges Frivilligcentraler

Av Torbjörn S. Brandhill - 8 juli 2019 20:28

Jag var med i Expressen förra veckan: 

https://www.expressen.se/nyheter/dodshotad-som-hoggravid-nu-undviker-hon-debatter/ 


Jag svarade på frågorna för väldigt länge sedan och visste inte om att de skulle publicera det. Jag fick ett mail där jag fick svara på undersökningen som de genomförde. (Jag svarade att jag bland annat hade fått hundbajs etc.) Fel ålder står det i artikeln dock. Jag är 26 år, inte 29 år. Hat och hot är något som man tyvärr får leva med som politiskt aktiv. Det är otroligt trist att man ska behöva göra det. Vi pratar för lite om det. Jag tycker att problemet är när det går över gränsen. Kritik och även rätt hårda kommentarer får man leva med men när det börjar bli en form av förföljelse övergår det i något som inskränker en annan människas frihet. 


Här är en radiointervju i P4 Kalmar där jag pratade mer om det: - Hälsningar Torbjörn S. Branhill "Farbror Blå" 

Av Torbjörn S. Brandhill - 1 juli 2019 09:00

Ulf Kristersson ska tala i Almedalen idag. Det är inte särskilt intressant. Moderaterna är inte relevanta i dagens politiska klimat. Varför ska man rösta på moderaterna? Man kan numera lika gärna rösta på något annat parti. Nu när Nyamko Sabuni är vald till partiledare vet Ulf Kristersson om att de kommer att tappa en 2-3 procentenheter till Liberalerna. Det finns även en risk/chans att KD tappar en 2 procentenheter till Liberalerna. Då vore Liberalerna uppe i 7 %. Det vore de normala 2006-2010 siffrorna isåfall. Liberalerna har en potential på 11-15% och på kort sikt kan de lätt nå en 7%. En bra start och en ny utveckling kan göra det möjligt. En del förändringar internt i partiet behöver även göras. Ulf Kristersson har med andra ord det väldigt svårt nu. Hur ska de slå S och vinna tillbaka från SD utan att även tappa till L? Det blir en svår nöt att knäcka.

- Hälsningar Torbjörn S. Brandhill ?Farbror Blå?

Av Torbjörn S. Brandhill - 30 juni 2019 19:42

Per Bolund gör en nyhetsuppläsning likt ett P1-program i sitt första Almedalental. Jag antar att han dammade av något gammalt tal då han inte har hunnit skriva ett nytt tal. Inga nyheter och inga riktiga utspel från miljöpartiets sida. Det är även tydligt att Per Bolund inte kommer att bidra med några nya infallsvinklar. Partiet har misslyckats med att bredda sig trots att de har flera olika ministerposter vilket egentligen är ganska imponerande. Per Bolund får en etta för sitt tal. Noll poäng är det inte men talet är redan glömt och det gav ingenting. 


Per Bolund - Miljöpartiet: 1p


- Hälsningar Torbjörn S. Brandhill 

Av Torbjörn S. Brandhill - 30 juni 2019 12:03

Om någon har missat det har Liberalerna valt Nyamko Sabuni till ny partiledare. Jag hoppades på henne, hon var min kandidat i valet. Detta kommer att bli mycket intressant och bra. Bilden är från när jag träffade henne i Göteborg innan hon hade bestämt sig för att
kandidera. En annan sak som är intressant är att det verkligen är ett historiskt val. En afrosvensk kvinna har blivit partiledare för ett riksdagsparti. Det finns även flera andra saker med Nyamko som gör henne unik. Jag önskar henne lycka till och om du läser detta se till att bli medlem i Liberalerna och var med i förnyelsen.

- Hälsningar Torbjörn S. Brandhill ?Farbror Blå?

Av Torbjörn S. Brandhill - 29 juni 2019 14:29

Vad är en frivilligcentral? Det är den vanligaste frågan som jag får svara på när jag berättar att jag är vice förbundsordförande för Riksförbundet Sveriges Frivilligcentraler. Här på Wikipedia kan ni läsa om vad en frivilligcentral är och vad förbundet är: 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Frivilligcentral  och 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Riksf%C3%B6rbundet_Sveriges_Frivilligcentraler


Just nu försöker jag få media att intressera sig för frågorna och fortsätter även med att få Liberalerna att förstå vikten av att driva frågor om frivilligt socialt arbete. 


- Hälsningar Torbjörn S. Brandhill "Farbror Blå" Av Torbjörn S. Brandhill - 13 mars 2019 22:13


En intressant dragning och huruvida du ska äga dina personuppgifter.


- Hälsningar Torbjörn S. Brandhill "Farbror Blå"

Av Torbjörn S. Brandhill - 11 mars 2019 19:58

Mycket bra sagt av Mahsa. Näthat är min gamla fråga och det här tycker jag var en bra video av Mahsa om näthat. Varför kan inte folk säga sina dumma saker när de sitter framför tv:n och sen så är det bra?


- Hälsningar Torbjörn S. Brandhill "Farbror Blå"


Fråga mig

98 besvarade frågor

Omröstning

Vet du vad en frivilligcentral är?
 Ja
 Nej

Bidra till bloggen

Alla bidrag är välkomna. Bloggen lyfter civilsamhället och frivilligt socialt arbete mer och andra politiska frågor. Alla pengar går till att bygga upp bloggen och annat för att lyfta politiska frågor. Det kan gälla Ulricehamns kommun eller riksfrågor. 

 

Swisha till: 070-2870484

Det här är jag

     

Get to know be better-video på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=AdMJjhuhHDQ&list=UUswujfiyq_atByqT7QIqTEA

 

Jag gör videor på svenska, engelska och tyska. I mina videor på svenska heter jag "Farbror Blå" och i de på engelska samt tyska heter jag "Brandhill". Alla mina videor på tyska har undertexter på svenska så om du inte kan tyska är det inte något problem. Här är min youtube-kanal: 

https://www.youtube.com/channel/UCswujfiyq_atByqT7QIqTEA

 

Jag är 26 år och politiskt aktiv i Liberalerna, har en populär blogg samt youtube-kanal med över 400 000 views, spelar piano, sjunger m.m.

 

Har varit distriktsordförande för LUF Kalmar och suttit som ersättare i en del lokala styrelser i Liberalerna tidigare Folkpartiet Liberalerna. 

 

Är intresserad av livet och allt som har med livet att göra. Poesi har alltid varit en stor del av mitt liv och på poeter.se delar jag med mig av mina dikter. Jag har pluggat internationella samhällsstudier på Linnéuniversitetet i Kalmar och har därmed läst idéhistoria, statsvetenskap, internationella samhällsstudier m.m. Jag var erasmusstudent i Bremen/Tyskland. I Tyskland pluggade jag statsvetenskap, engelska och tyska. (Terminen i Tyskland var under förra hösten)  Är hemma i Sverige nu och har en fil.kand. i statsvetenskap. Idag pluggar jag offentlig förvaltning, ledning och styrning på Göteborgs Universitet. 

 

Har du frågor, tankar eller något liknande till mig är det välkommet med kommentarer samt förslag om vilka typer av videor som jag ska göra m.m.

 

Politik: Talesperson för en realistisk och genomtänkt syn på politik. Jag älskar att diskutera och försöker göra mig involverad i politiken genom att diskutera frågor via flera olika synvinklar. Jag brinner för de mänskliga rättigheterna.  

 

Här är ett klipp från min tv-debut. Det var under valrörelsen i februari-månad 2014. (Om jag minns rätt)   

https://www.youtube.com/watch?v=Kn7dAJEdAnE 

 

Här är jag med i radion: 

P4 Kalmar - Debatt om vilka frågor som är de viktigaste ungdomsfrågorna: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=5889187 

 

I P3 om hot som jag fått som politiker och ordförande i LUF Kalmar: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspxprogramid=1646&artikel=5853654

Sök i bloggen

Translate my blog

Besökare

Kategorier

Tidigare år

Arkiv

Ranka blogg

bloggtopplista free counters
Free counters Affärsverksamhet bloggar Blogg listad på Bloggtoppen.se Twingly BlogRank PageRank bloggar Blogglista.se Kvalitetskatalog.se